HTML

Védegylet

Védegylet
Betongátak helyett fás vízpartok, gumiparadicsom helyett tájfajták.
A Védegylet Egyesület honlapja.

Kincsünk a piac - Hunyadi tér

Piac legyen vagy mélygarázs?
Mi politikusok helyett inkább az őstermelőkre szavazunk. A Kincsünk a Piac csoport blogja az lmv.hu-n.

Kincsünk a piac! kiállítás a Gödör Klubban

A Kincsünk a piac! kiállítás előkészítési és megvalósítási időszakára blogot indít az Irány a piac! elnevezésű mozgalom, mely a következő egy év során gasztrokulturális eseményeket, összművészeti és politikai akciókat indít a termelői piacok népszerűsítése érdekében. Ezen a blogon a most két hétig zajló témafelvető kiállítás és esemény sorozatról szóló szöveges és képes beszámolókat lehet olvasni és kommentálni. Várjuk ötleteiteket, hozzájárulásaitokat, kérdéseiteket a piacra járás tematikájával és a tervezett programokkal kapcsolatban. Helyszín: Gödör Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér Megtekinthető: 2010. május 7-18, 14-22 óra között. Megnyitó: május 7-én 18:00-kor. Szervezők: www.vedegylet.hu, http://lmv.hu/hunyadi valamint barátaik, támogatóik. További infó: csilla@vedegylet.hu

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az őstermelés is művészet! Irány a piac! - sajtóközlemény

2010.05.05. 11:42 emeses

Először rendeznek kiállítást a Gödörben a termelői piacokról: a Védegylet Egyesület és a Kincsünk a piac – Hunyadi tér lakossági csoport felhívására jelentkezett képzőművészek arra kérdeznek rá, miért, mit és hogyan vásárolunk piacon, őstermelőktől, és mit kezdünk az alapanyagokkal. A szervezők célja, hogy minél többen kerüljenek közelebb a piacokhoz. 2010. május 7-18 között az Erzsébet-téri Gödör Klub teraszára nyíló kirakatos térben „Kincsünk a piac“ címmel lesz kiállítás, performansz, és jópár estén kipróbálhatjuk a közös főzést-ételkészítést is a piac-értő művészekkel.

A kiállítás szervezői Joseph Beuys német művész állítását, miszerint „A művészet őstermelés“ megfordítva vallják, hogy az őstermelés pedig művészet; ezért állítják az őstermelői piacokat a figyelem középpontjába. A jó termelői piacok kulturális és gasztronómiai változatosságot mutatnak. Rajtunk, vásárlási döntéseinken is múlik, hogy a sokféleség e fontos forrásai és tartalékai hogyan szolgálnak bennünket. Kistermelőktől olyan különlegességekhez is hozzá lehet jutni, amelyek az árujukat a nagybani piacról beszerző kereskedőknél vagy boltban soha nem kaphatók. A piacok ezért is meghatározó pontjai egy élhető városnak. A piac köztérként nemcsak a bevásárlás, hanem rendhagyó társas élmények helyszíne, sőt a piac rendszeres látogatása sokak számára családi-baráti program is. Akár a mozik, a parkok vagy a plázák esetében, a piacok felújításán is pontosan látható, mennyire sok múlik a körültekintő várostervezőkön, hogy a piacokat a városi kultúra éltető elemeként teremtsék újjá. Itt város és vidék találkozhat: a városi fogyasztó hozzájut friss, egészséges élelmiszerekhez, míg sok munkavállaló számára a piac biztosít megélhetést. Közös haszon, hogy a piacról beszerzett árut - szerencsés esetben - nem szállították túl sokat, ezért környezetkímélő és klímabarát bevásárlást biztosít.

A szervezőkről: A Kincsünk a piac- Hunyadi tér lakossági csoport 2007 nyarán alakult miután kiderült, a VI. kerületi önkormányzat a Hunyadi téri vásárcsarnokból bevásárló és szórakoztató központot, a park helyén mélygarázs építését és a szabadtéri piac eltűntetését készítette elő a lakosság tudta nélkül. A Védegylet fő küldetése, hogy az ökopolitika elvei mentén hozzájáruljon egy élhető, fenntartható, a jövő generációk érdekeit szem előtt tartó város és vidék kialakításához.

Kapcsolat:

Bartha Gabó gabobartha@chello.hu

Kiss Csilla - csilla@vedegylet.hu

1 komment

Címkék: pr sajtóközlemény kiállítás védegylet gödör klub joseph beuys kincsünk a piac hunyadi tér őstermelői piacok

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsunkapiac.blog.hu/api/trackback/id/tr561976157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepita ceruza · http://8003713474976809073.slide.com/?public_pr=true 2010.05.05. 17:50:56

életemben először lesz egy zsebkendőnyi kertem. Nagy vágyam, hogy fűszernövényekkel ültessem be. Nagyon szeretnék magokat, és hozzáértő jó tanácsokat. :)
pepitaceruza.blog.hu
süti beállítások módosítása